www.aliki-paros-greece.com

Léfkes - Agios Ioánnis Kaparós - Agios Geórgios - Aneratzá - Kamári - Alykí

Beoordeling: Het interessante aan deze vrij lange wandeling is dat ze dwars door het onbekende binnenland van Páros gaat, met o.a. een schitterend stuk monopáti tussen Agios Geórgios via Aneratzá naar Kamári. Ze vertrekt in het mooie Léfkes en komt aan in Alykí, waar je nog kunt zwemmen. Verdient als beoordeling ***.

Tijd: De effectieve wandeltijd (EWT) naar Agios Geórgios bedraagt bijna anderhalf uur. Dan komt er een heel mooi stuk van een half uur tot in Aneratzá, terwijl het weer een half uur is tot in Kamári. Ten slotte is het nog 35 minuten asfaltweg tot in Alykí. Deze totale EWT van 3u05 betekent een totale wandeltijd (TWT) van 5u50, met een picknickhalte bij Agios Geórgios. 

Routebeschrijving: [Eventueel nemen we eerst de bus van 10 uur in Parikiá tot Léfkes.]

(0u00) De bushalte in Léfkes ligt op een driesprong: wij nemen er de Odós Dimítrou Ion. Chanióti (wegwijzer Léfkes), een geplaveide straat die dwars door het centrum loopt. We passeren onder het groot neoklassieke gebouw van het dimarchío (gemeentehuis), verder de zomeruniversiteit en de lagere school. Zo komen we op een kruispunt met links een mooi pleintje met het oorlogsmonument. 

(0u04) Hier gaan we rechts van de supermarket Léfkes omhoog (o.a. wegwijzer Agi Pántes) en nemen de witte trap voor ons. We kruisen een kleine betonweg en vervolgen op de oudere trap, met rechts een mooi dennenbos. Zo komen we op de betonweg, die we links volgen. Na enkele minuten hebben we een mooi uitzicht op Léfkes, met de grote kerk, en verder de zee en Náxos.

Panorama over Léfkes.

We passeren rechts van een kapel met blauw dak en blijven stijgen op de hoofdweg - we gaan dus NIET links naar Agia Kyriakí. 

(0u12) Zo'n 150 m voorbij de kapel zien we links, net voorbij het laatste huis, een vrij breed pad. We nemen het en gaan direct rechts, en zo steken we een bocht van de weg af, die we dan boven weer naar links volgen. Na enkele minuten wordt het beton grind en na weer 3-4 minuten is er een splitsing: we nemen de kleine betonweg links, die direct rechts draait en het traject van het oude monopáti tussen muren volgt. Even later houden we rechts. Soms duikt het oude plaveisel op - het is een nutteloze schande dat hier beton is opgegooid! Verder is er nog een oud stuk, dan weer wat grind, en na 6 minuten komen we weer op de betonweg.

(0u25) Rechtover gaat de grindweg verder (wegwijzer A. Ioánnis Kaparós), maar jammer genoeg zijn grote delen beton geworden. Na 5-6 minuten komen we even weer op grind terecht en we houden rechts - we zien de blauwe koepel al. Na in totaal 9-10 minuten houden we weer rechts, terwijl het massief van de Agi Pántes indrukwekkend voor ons oprijst.

De Agi Pántes.

Zo komen we bij een huis en daarachter het bijna onzichtbare gebouw van A. Ioánnis Kaparós; een norse man zegt dat het klooster gesloten is.

(0u38) Links begint hier een smal wegje dat gauw uitstijgt boven de plek met het verborgen klooster en zo krijgen we er na 5 minuten toch nog een mooi uitzicht op.

Agios Ioánnis Kaparós.

Bij een soort dwarsweg blijven we rechtdoor gaan en zo komen we op een vaag terrein tussen ver van elkaar gelegen muren. We moeten rechtdoor op deze helling in de richting van een eenzaam huis en boven vinden we inderdaad een wegje dat we links volgen in de richting van de hoger gelegen grote weg. We zitten hier even, want we hebben een schitterend uitzicht over Agi Pántes, de hele vallei en dan de zee, een tipje van Náousa recht voor ons en rechts Náxos.

(0u46) We blijven het wegje in de richting van het huis volgen. We passeren er links onder en gaan verder omhoog om uiteindelijk in een wijde boog naar links op de grote weg te komen, waar we rechts gaan.

(1u02) Zeven minuten verder buigt de (te) brede weg naar rechts, naar de Agi Pántes, maar wij gaan rechtdoor op de grindweg (NIET het kleine wegje links). Nu volgt - zoals vaker op Páros - een heel eind grindweg. Gauw zien we ons volgend doel, het kerkje van Agios Geórgios, met een blauw dak, bij een kruispunt van wegen. Ook Antíparos zien we mooi voor ons liggen. Na enkele lange bochten naar links dalen we tot bij het kerkje af, na 26 minuten grindweg.

Het kerkje van Agios Geórgios.

(1u28) Naast het kerkje staat een monument in piramidevorm om de geboorteplek te herdenken van de oorlogsheld Nikólaos Iak. Stellas (1921-1944). Er is een stenen bank en een picknicktafel, een mooie plek dus om te rusten of wat te eten...

Achter de afsluiting naast het kerkje begint een heel aangenaam pad, dat heel wat authentieker aandoet dan de Byzantine Road - en hier wandelt echt niemand! 

Het prachtige monopáti naar Aneratzá.

 

Na 11 minuten wordt het in de kloof iets vager en uiteindelijk komt het terecht links van een muurtje, waar het weer heel duidelijk wordt. Na 13-14 minuten komen we even in de bedding terecht, maar enkele minuten daarna gaan we verder op de rechteroever.
We zien wat later heel ver al enkele huizen. Het pad is duidelijk heel weinig gebruikt, er liggen zelfs geen hulzen, maar het blijft heel goed begaanbaar - het is echt één van die paden die verdienen bewaard te blijven!

Het pad naar Aneratzá.

Ons monopáti wordt weer heel duidelijk tussen de doornige struikjes, een lange broek is wel nodig... 

(1u58) Na precies een half uur prachtig wandelen komen we op een grindwegje terecht dat we links volgen, maar na minder dan een minuut, voorbij enkele stallen, kunnen we al links op een ander pad. Het daalt af in een bedding en loopt dan tussen muurtjes verder omhoog in zuidelijke richting.

(2u00) Ook dit onbekende pad, dat niet op de Road-kaart staat, is heel makkelijk te volgen en er liggen ook meer hulzen van jagers. 

Het pad tussen Aneratzá en Kamári.

Na 5-6 minuten houden we links; we klimmen op rotsachtig terrein en boven wordt ons pad breder, bijna een grindweg. Voor ons ligt een vruchtbare vlakte met erachter de kust en Alykí, en rechts de punt van Antíparos.

(2u07) We lopen zo'n 13 minuten op deze grindweg, altijd rechtdoor en in een grote boog naar rechts, waar we ver al een kruispunt zien. We gaan dus enkele opritten voorbij en na 12 minuten ook een betonnen wegje en zo komen we op een grote, rotsachtige driesprong, waar we tussen muren links verder gaan.

(2u20) We dalen nu af, komen op beton en bereiken de huizen van Kamári. Net voorbij een mooie waterput komen we op de hoofdweg terecht.

(2u28) We gaan hier rechts en er rest ons nu niets anders te doen dan nog 35 minuten op de asfaltweg te lopen! Eerst volgen we een eenzame weg gedurende een goede 16 minuten, terwijl die eerst slingert en dan recht naar zee loopt. Zo komen we op de grote weg uit waar we links gaan.

(2u48) Na weer 4 minuten komen we op een T-kruispunt, waar we rechts gaan (wegwijzer Alykí). Na zo'n 12 minuten komen we in het centrum van het dorp aan, bij een dwarsweg gaan we rechtdoor en zo komen we bij de zee, met rechts het bescheiden strand en links een pittoresk haventje met mooie terrasjes. (3u03) 

[De bus terug naar Parikiá vertrekt daar waar de weg aan het strand uitkomt.

 

 

 

Home