www.aliki-paros-greece.com

Pródromos - Léfkes 

Beoordeling: Dit is dé klassieke wandeling op Páros, de zogenoemde "Byzantijnse weg", een deel van een oud Middeleeuws pad. Het is één van de weinige wandelingen in de Cycladen waar je grote groepen wandelaars kunt ontmoeten! We kozen ervoor de wandeling in de richting van Léfkes te maken, omdat het zicht naar dit mooi bewaarde dorp heel aangenaam is. Krijgt als beoordeling **.

Tijd: De effectieve wandeltijd bedraagt slechts een goed uur. Hoewel het verdere traject niet ideaal is, kun je ervoor kiezen verder te wandelen via de vallei van Korakiá en het klooster van Panagía Thapsánoon - dat betekent een lange wandeling van 1u40 (EWT) tot het klooster van Thapsánoon en dan nog eens 1u20 tot in Parikiá. Ofwel neem je vanuit Léfkes de bus terug naar het hoofdstadje... 

Routebeschrijving: Vanuit Parikiá nemen we de bus Náoussa - Pródromos - Druós en na een rit van 35 minuten stappen we in het kleine dorp van Pródromos uit. Net voorbij de bakkerij - waar je mondvoorraad en drank kunt inslaan - en rechtover de weg links naar Mármara en Mólos gaan wij de asfaltweg rechts omhoog in en gauw komen we op een pleintje terecht, met achteraan een mooie boog, waar we doorgaan. Na de bocht nemen we de 2de straat rechts en dan gaan we rechtdoor het dorp uit. We nemen verder de tweede straat links, een betonwegje, en na 10 meter gaan we weer rechts, een betonwegje dat we verder volgen in noordelijke richting zonder links af te slaan. Na 5 minuten begint het eigenlijke pad - er staat trouwens een klein bordje naar rechts met de tekst "Byzantine path".

Eerst wandelen we op een aarden en grindweg, daarna komt er al een mooi bestraat deel. Na een kleine 10 minuten wordt het pad plots smaller en rotsachtiger, rechts van een muur. Maar verder krijgen we weer heel mooie geplaveide stukken: het pad was hier heel breed, maar het is gedeeltelijk overgroeid of geruïneerd.

Na 10 minuten komen we op een soort plateau en 5 minuten verder krijgen we al een heel mooi zicht op Léfkes, ons doel - achter ons zien we de zee en het eiland Náxos. We beginnen al te dalen en 4 minuten verder hebben we een heel mooi zicht over de slingerende kalderími en op Léfkes.

De kalderími in de richting van Léfkes.

Zeven minuten verder komen we op een brug in het diepste deel van de vallei.

Nu volgt het mooiste deel van de brede kalderími, 10 minuten lang, tussen olijfbomen en ander groen.

Het mooie Byzantijnse pad naar Léfkes.

Na 10 minuten komen we op een zanderig pad, met een heel mooi panorama over de oostkant van Léfkes en veel cipressen.

Panorama op Léfkes.

Het pad loopt nog een kwartiertje verder om zo in het westelijke deel van Léfkes aan te komen. Net voor het dorp maakt het monopáti een bocht naar links en op de volgende betonhelling gaan we rechts het dorp in.
We lopen omhoog tot aan een mooi, beschaduwd plein, met een monument; hier gaan we rechts, de lange, geplaveide weg volgend die boven Léfkes loopt. Zo komen we langs de school en het gemeentehuis. Aan het eind van de weg gaan we rechts, en daar is de bushalte.

Van bij de bushalte kunnen we ook de weg links nemen, waar we na 3 minuten de splitsing links nemen naar Agii Pántes - zo kunnen we, hoofdzakelijk via grindwegen, een weg vinden naar het klooster van Panagía Thapsánoon en zo naar Parikiá - zie hiervoor de wandeling Léfkes - Parikiá. Maar misschien is het verkieslijker wat tijd te spenderen in Léfkes zelf, misschien wel het mooist bewaarde traditionele dorp van Páros, om daarna de bus te nemen naar Parikiá.

 

 

 Home